Louhela Jam -ulkoilmakonsertin idea tuli aivan sattumalta, kuten lukuisten muidenkin samanlaisten tapahtumien järjestäminen. Ajatus lähti kolmen soittajan ideoimana liikkeelle keväällä 1991.
Jokiuoman aurinkoisessa säässä istuivat Timo Paavola (Spiha), JP Salonen (Andersson) ja Eba Mäkynen (Smilers, Breeze) ja soittelivat aikansa kuluksi akustisia kitaroita. Puistossa oli edellisenä kesänä järjestetty Vantaa Rappaa ja Rockaa -tapahtuma ja esiintyjinä olivat olleet mm. J. Karjalainen ja Telefon Combo. Yleisöä oli ollut vain muutama kymmenen, aurinkoisesta säästä huolimatta. Tältä pohjalta idea sai alkunsa: hyvä paikka järjestää tapahtuma, joka vetäisi alueen musadiggarit yhteen. Ja ehkä yleisöä tulisi enemmänkin.
Eba oli jo tuolloin töissä Vantaan Nuorisopalveluissa ja oli järjestänyt muutamia konsertteja Isomyyrin tiloissa. Koska kesän -92 keikka oli nuorisotilalla mahdotonta järjestää, päätettiin konsertti järjestää Jokiuoman puistossa. Taloudelliset voimavarat olivat mitättömät, joten tilaisuus oli rakennettava talkootyönä jo tuolloin. Nuorisopalveluilta saatiin kuitenkin avustusta lavaan, jonka virkaa toimitti rekka-auton perävaunu. Myös PA-kamoihin saatiin vuokra-avustusta. Tilaisuuden markkinointi tapahtui kopiokonejulisteilla, puskaradiolla ja järjestäjien henkilökohtaisella panostuksella eri tahoille. Kaikki esiintyjät tulivat omakustannehintaan ja osa bändeistä koostui järjestäjien omista virityksistä. Pääjärjestäjinä hääri tuolloin Breeze-yhtyeen jäseniä, joista muodostettiin Länsi-Vantaan Rock-Musiikki Ry.
Louhela Jam nro 1 järjestettiin kesäkuussa 1992 koulujen päätöspäivänä. Tapahtuma oli ilmainen ja on myös sitä tänä päivänä. Kaikki ennakko-odotukset lyötiin ja konsertti oli suuri menestys. Kaunis sää ja pääsymaksuton tilaisuus houkutteli paikalle lähes tuhat ihmistä. Tapahtuma sai paljon positiivista julkisuutta ja palaute oli lähes yksinomaan kannustavaa. Tästä rohkaistuneena Länsi-Vantaan Rock-Musiikki Ry (LV-Romu) Eban johdolla päätti järjestää tilaisuuden jatkossakin, yhteistyössä vapaaehtoisten kanssa.
Mäkynen saikin kasvatettua budjettia huomattavasti seuraavien vuosien Louhela Jameihin toimiessaan Nuorisopalveluiden musiikkityöntekijänä. Vuonna 1993 paikallisten anniskeluravintoloiden kiinnostuessa asiasta Eba, Haxu Hakala ja Ikosen Juha saivat neuvoteltua lisärahoitusta puistoon ja järjestettiin ensimmäiset jatkoklubit Ravintola Rio Grandessa. Nuorisopalveluiden metallipaja toimitti lavan ja WC-parakin vuosina 1992-1997 ja näin saatiin kanavoitua kaikki taloudellinen tuki esiintyjiin, PA-laitteistoon ja markkinointiin.
Vuonna 1994 Louhela Jam järjestettiin poikkeuksellisesti Paalutorilla, Myyrmannin avattua ovensa samana vuonna. Juuri avattu Myyrmäkitalo ja Vantaan Kulttuuripalvelut osallistuivat pääasiallisena rahoittajana tapahtumaan. Tilaisuus järjestettiin nimellä PaaluRock.
Jokiuoman puisto osoittautui kuitenkin tällaiselle ilmaistapahtumalle paremmaksi paikaksi ja tilaisuus järjestettiinkin 1995 lähtien vain ja ainoastaan Jokiuoman puistossa. Jamit kasvoivat vuosi vuodelta ja ”aloitusjameja” pidettiin jo päätapahtumaa edeltäneinä päivinä nuorison omasta toimesta puistossa. Tilaisuus oli vuoteen 1998 asti toteutettu lauantaina, jolloin koulut päättyivät. Meno alkoi olla jo liiankin villiä, joten päätettiin siirtää tapahtuma sunnuntaille. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi ja kasvatti yleisömäärää edelleen.
Nykytila
Vuonna 2012 tapahtuma täytti 20 vuotta ja puistossa oli ensi kertaa kaksi lavaa ja tuplasti artisteja. Tämän jälkeen toinen lava on vakiintunut tapahtumaan ja sitä on tuotettu erilaisilla konsepteilla. Muun muassa erilaisten yhteistyökumppanien kanssa, kuten Äänivallila tai Rock Academy. Olemmekin alusta saakka halunneet mahdollistaa myös aloitteleville ja tuntemattomammille artisteille ja bändeille esiintymismahdollisuuksia ja unohtumattomia kokemuksia. Meille tämä on sydämen asia.
Halustamme luoda enemmän esiintymismahdollisuuksia syntyi lopulta vuonna 2017 visiosta jo osaksi Jameja vakiintunut konsepti, jonka suosio yllätti myös meidät. Can U Louhela Jam – bändikisaan tulee vuosittain satoja hakemuksia, joiden joukosta tuomariston valinnalla sekä yleisön äänillä nousee 6 toinen toistaan upeampaa bändiä tai artistia Louhela Jamin bändikisa lavalle. Tällä työllämme haluamme edistää, kehittää ja ylläpitää suomalaista musiikkikulttuuria niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti.
Vuonna 2022 tapahtuman 30-vuotissynttäreiden kunniaksi lanseerattiin tapahtumaan kolmas lava, jonka myötä tapahtuma laajeni myös toiselle puolelle puistoa. Kolmas lava eli Roots-lava nousee vuonna 2024 kolmatta kertaa ja on siten vakiinnuttanut olemassa olonsa tapahtumassa, täydentäen Louhela Jam kattausta rouheudellaan ja maanläheisyydellään.
Vuonna 2023 nähtiin yleisömäärällisesti suurimmat Jamit, mitä puistossa voidaan järjestää, koska tapahtuma-alue oli siellä esiintyneen Käärijän aikana kirjaimellisesti TÄYNNÄ. Päivän aikana tapahtumassa vieraili noin 20 000 ihmistä. Tämä erityislaatuinen tapahtuma tallennettiin myös kaupungin museon arkistoihin, koska se oli Vantaan historian kirjoituksen kannalta merkittävä tapahtuma. Kerrankin voidaan sanoa, että Louhela Jam teki virallisesti historiaa. Toki Jamithan ovat tehneet sitä jo yli 30 vuotta, tarjoten kulttuuria, livemusiikkia ja yhteisöllisyyttä ilman pääsymaksua, matalalla kynnyksellä ja ammattitaitoisesti, vapaaehtoisvoimin tuotettuna jo vuodesta 1991.
Tapahtumana Louhela Jam on saavuttanut hyvän ja rauhallisen maineen vuosien saatossa. Järjestyshäiriöitä ei ole juurikaan esiintynyt. Järjestysmiestehtävistä ovat vastanneet paikalliset urheiluseurat mm. Jukara, Liika Oak ja Atlas. Nykyään järjestysvalvonta tulee järjestyksenvalvonnan ammattilaisilta.
Myös esiintyjät ovat kehuneet tapahtumaa lämminhenkiseksi ja muusikoista hyvää huolta pitäväksi ”paikallisfestariksi”, jossa otetaan huomioon myös nousevat sekä paikalliset artistit. Vantaan kaupunki on tukenut vahvasti Louhela Jam -tapahtumaa ja tukee nykyisinkin tätä Vantaan omaa ja oman näköistä tapahtumaa.
Viime vuosina Louhela Jam on tarjonnut myös entistä enemmän ohjelmaa koko perheelle. Tästä esimerkkeinä jo legendaksi muodostunut vapaehtoisista koostuva lasten orkesteri Zepikät sekä hitiksi muotoutunut monipuolinen lasten alue, joka tarjoaa perheen pienimmille laadukasta lastenohjelmaa ja aktiviteetteja.
Esiintyjiä vuosien varrelta
Vuosien varrella Louhela Jameissa on nähty esiintymässä muun muassa: Amorphis, Rasmus, Kyyria, Scandinavian Music Group, Käärijä, Jesse Markin, Tommi Läntinen, Hybrid Children, Jonna Tervomaa, Egotrippi, Tehosekoitin, My First Band, Mike Monroe, Sub Urban Tribe, Topi Sorsakoski, Pelle Miljoona& Rockers, Dave Lindholm, Reprinted, Milestones, Mind Of Doll, Flaming Sideburns, Knucklebone Oscar, Phoenix Effect, Sonic Roots, Spiha, Rockmasters Band, Volume, Breeze, Telefon Combo, Pint And We Fall, Wankers Of The Zoo Crew, Trinity, Parsley Inn, Embreach, Wedding Crashers, Pyhät Tepot, Caroline, Mara Balls, Shiraz Lane, Vicky Rosti, Muska, Neumann, Jätkäjätkät, Atomirotta, Kuningasidea, Paleface, Martti Servo & Napander, Pietarin Spektaakkeli, Zepikät, AvAciA …ja lukuisia muita.
Arvot ja visio
YHTEISÖLLISYYS. Tarkoittaa meille paikallisten vapaaehtoisten voimalla tuotettavaa tapahtumaa, joka luo mahdollisuuden kaikille kävijöilleen kokea kulttuuria, livemusiikkia ja yhteisöllisyyttä ilman pääsymaksua matalalla kynnyksellä jo yli 30- vuoden ajan
ITSENÄISYYS. Merkitsee meille vapautta tuottaa luovasti ja rohkeasti monipuolinen kävijöidensä sekä tuottajiensa näköinen kulttuuritapahtuma voittoa tavoittelemattomasti, kaikkien yhteistyökumppaneidemme kanssa ja tuella.
LÄHISEUTURAKKAUS. Luo pohjan kulttuurisesti kestävälle kehityksellemme. Organisaatiomme ja
tapahtumamme tukee ja kehittää paikalliskulttuuria oman paikallistuntemuksensa avulla. Meille on tärkeää oman alueemme viihtyvyys, kehittyminen sekä kaikkien paikallisten sidosryhmien osallistaminen. Olemme
isosti ylpeitä Vantaalaisuudestamme.
JOKAINEN IHMINEN ON LAULUN ARVOINEN. Kuljettaa meidät kaiken ytimeen, jossa on ihminen. Tapahtumaa tehdään ihmisiä varten. Me olemme sitoutuneet, että kaikkea tekemistämme ohjaa suvaitsevaisuus, toisen arvostaminen, tasa-arvo ja tasapuolinen kohtelu niin ulkoisesti, kuin
sisäisesti.
Louhela Jam on jatkuvuuteen tähtäävä vuonna 2022 Vantaan parhaana kulttuuritapahtumana palkittu paikalliskulttuuria kehittävä ja kestävän kehityksen periaatteisiin pyrkivä tapahtuma.
Visionamme on kestävän paikalliskulttuurin ylläpito ja kehittäminen yhteisöllisyyden hengessä. Tavoitteenamme olla ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävä tapahtuma nyt ja tulevaisuudessa.
Työryhmä
Louhela Jam tuotetaan Vantaan elävän musiikin ry Velmun alaisuudessa lähes täysin vapaaehtoisvoimin. Suunnittelu ja tuotantotiimiin kuuluu noin 30 aktiivista vapaaehtoista, jotka tekevät tätä vuosittain rakkaudesta lajiin, aina suunnittelusta toteutukseen. Vapaaehtoiset koostuvat eri alojen ammattilaisista, joista monella on taustaa tapahtuma-, kulttuuri-, ja musiikkialoilta.
Aktiivivapaaehtoisten lisäksi tapahtumassa toimii muita vapaaehtoisia, jotka auttavat erilaisissa avustavissa tehtävissä tapahtumaviikonlopun ajan, etenkin festivaalipäivänä. Festivaalipäivänä Louhela Jamien vuosittaista onnistumista eri rooleissa on varmistamassa yhteensä noin 70–80 vapaaehtoista työntekijää.