Historiikki

Louhela Jam -ulkoilmakonsertin idea tuli aivan sattumalta, kuten lukuisten muidenkin samanlaisten tapahtumien järjestäminen. Ajatus lähti kolmen soittajan ideoimana liikkeelle keväällä 1991.

Jokiuoman aurinkoisessa säässä istuivat Timo Paavola (Spiha), JP Salonen (Andersson) ja Eba Mäkynen ( Smilers, Breeze) ja soittelivat aikansa kuluksi akustisia kitaroita. Puistossa oli edellisenä kesänä järjestetty Vantaa Rappaa ja Rockaa -tapahtuma ja esiintyjinä olivat olleet mm. J. Karjalainen ja Telefon Combo. Yleisöä oli ollut vain muutama kymmenen, aurinkoisesta säästä huolimatta. Tältä pohjalta idea sai alkunsa: hyvä paikka järjestää tapahtuma, joka vetäisi alueen musadiggarit yhteen. Ja ehkä yleisöä tulisi enemmänkin.

Eba oli jo tuolloin töissä Vantaan Nuorisopalveluissa ja oli järjestänyt muutamia konsertteja Isomyyrin tiloissa. Koska kesän -92 keikka oli nuorisotilalla mahdotonta järjestää, päätettiin konsertti järjestää Jokiuoman puistossa. Taloudelliset voimavarat olivat mitättömät, joten tilaisuus oli rakennettava talkootyönä jo tuolloin. Nuorisopalveluilta saatiin kuitenkin avustusta lavaan, jonka virkaa toimitti rekka-auton perävaunu. Myös PA-kamoihin saatiin vuokra-avustusta. Tilasuuden markkinointi tapahtui kopiokonejulisteilla, puskaradiolla ja järjestäjien henkilökohtaisella panostuksella eri tahoille. Kaikki esiintyjät tulivat omakustannehintaan ja osa bändeistä koostui järjestäjien omista virityksistä. Pääjärjestäjinä hääri tuolloin Breeze-yhtyeen jäseniä, joista muodostettiin Länsi-Vantaan Rock-Musiikki Ry.

Louhela Jam nro 1 järjestettiin kesäkuussa 1992 koulujen päätöspäivänä. Tapahtuma oli ilmainen ja on myös sitä tänä päivänä. Kaikki ennakko-odotukset lyötiin ja konsertti oli suuri menestys. Kaunis sää ja pääsymaksuton tilaisuus houkutteli paikalle lähes tuhat ihmistä. Tapahtuma sai paljon positiivista julkisuutta ja palaute oli lähes yksinomaa kannustavaa. Tästä rohkaistuneena Länsi-Vantaan Rock-Musiikki Ry (LV-Romu) Eban johdolla päätti järjestää tilaisuuden jatkossakin, yhteistyössä vapaaehtoisten kanssa.

Mäkynen saikin kasvatettua budjettia huomattavasti seuraavien vuosien Louhela Jameihin toimiessaan Nuorisopalveluiden musiikkityöntekijänä. Vuonna 1993 paikallisten anniskeluravintoloiden kiinnostuessa asiasta Eba, Haksu Hakala ja Ikosen Juha saivat neuvoteltua lisärahoitusta puistoon ja järjestettiin ensimmäiset jatkoklubit Ravintola Rio Grandessa. Nuorisopalveluiden metallipaja toimitti lavan ja WC-parakin vuosina 1992-1997 ja näin saatiin kanavoitua kaikki taloudellinen tuki esiintyjiin, PA-laitteistoon ja markkinointiin.
Vuonna 1994 Louhela Jam järjestettiin poikkeuksellisesti Paalutorilla, Myyrmannin avattua ovensa samana vuonna. Juuri avattu Myyrmäkitalo ja Vantaan Kulttuuripalvelut osallistuivat pääasiallisena rahoittajana tapahtumaan. Tilaisuus järjestettiin nimellä PaaluRock.

Jokiuoman puisto osoittautui kuitenkin tällaiselle ilmaistapahtumalle paremmaksi paikaksi ja tilaisuus järjestettiinkin 1995 lähtien vain ja ainoastaan Jokiuoman viherpuistossa. Jamit kasvoivat vuosi vuodelta ja ”aloitusjameja” pidettiin jo päätapahtumaa edeltäneinä päivinä nuorison omasta toimesta puistossa. Tilaisuus oli vuoteen 1998 asti toteutettu lauantaina, jolloin koulut päättyivät. Meno alkoi olla jo liiankin villiä, joten päätettiin siirtää tapahtuma sunnuntaille. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi ja kasvatti yleisömäärää edelleen.

Vuonna 2011 tapahtuma täytti 20 vuotta ja puistossa oli poikkeuksellisesti kaksi lavaa ja tuplasti artisteja.

Tapahtumana Louhela Jam on saavuttanut hyvän ja rauhallisen maineen vuosien saatossa. Järjestyshäiriöitä ei ole juurikaan esiintynyt. Järjestysmiestehtävistä ovat vastanneet paikalliset urheiluseurat mm. Jukara, Liika Oak ja viime vuosina Atlas.
Myös esiintyjät ovat kehuneet tapahtumaa lämminhenkiseksi ja muusikoista hyvää huolta pitäväksi pikku ”kyläfestariksi”, jossa otetaan huomioon nousevia artisteja. Viime vuosina Myyrmäen aluetoimikunta on tukenut vahvasti Louhela Jam -tapahtumaa ja tukee nykyisinkin tätä läntisen-Vantaan ”omaa” tapahtumaa.

Pelkästään talkoohengellä toteutettu Louhela Jam on Vantaan vanhimpiin kuuluva ilmaistapahtuma, joka edelleen toteutuu rakkaudesta musiikkiin -periaatteella. Paikallisten musadiggareiden, muusikoiden ja ravintoloitsijoiden avulla ( Bar Cafe Luna ). Perinne jatkukoon…

Esiintyjinä ovat olleet mm. Amorphis, Rasmus, Kyyria, Jonna Tervomaa, Egotrippi, Tehosekoitin, My First Band, Mike Monroe, Sub Urban Tribe, Topi Sorsakoski, Pelle Miljoona& Rockers, Dave Lindholm, Reprinted, Milestones, Mind Of Doll, Flaming Sideburns, Knucklebone Oscar, Phoenix Effect, Sonic Roots, Spiha, RockmastersVolume, Breeze, Telefon Combo, Pint And We Fall, Wankers Of The Zoo Crew, Trinity, Parsley Inn, Embreach, Wedding Crashers, Pyhät Tepot, Caroline …ja lukuisia muita.

Illmaisfestari Jokiuoman puistossa, jo vuodesta 1991.